
4 port
2 kokta hummrar (delade och urtagna)
Tempurasmet
50 g vetemjöl
2 msk majsmjöl
1/2 tsk bakpulver
2 krm gurkmeja
1 tsk salt
1 dl iskallt vatten (blir bättre med bubbelvatten)
Blanda ingredienserna till en jämn smet. Låt vila i kylen medan du förbereder resten av ingredienserna.
Vinägrette
1 dl majsolja eller annan neutral olja
1/4 dl risvinäger
1 msk soja
2 cm mkt finhackad citrongräs (den tjock delen)
1/2 dl finhackad färsk koriander
2 msk finhackad thaibasilika
2 msk finhackad mynta
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk fisksås
2 tsk pressad lime
1/2 tsk socker
Salt och svartpeppar
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och lime. Låt stå i kylen någon timma. Denna vinägretten blir faktiskt godare om du gör den dagen innan.
Tillbehör
200 g gröna bönor
8 st limeblad
1 hel skivad urkärnad chili (spansk peppar)
2 msk fritterad vitlök (finns att köpa i alla asiatiska butiker (Fried Garlic))
Metod
Koka upp saltat vatten och koka bönorna 1 minut. Kyl ned omedelbart i ett durkslag. Värm upp frityrolja 180 grader. Börja med limebladen. Fritera dessa ca 1-1 1/2 min. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Doppa hummerbitarna i den kalla frityrsmeten. Fritera i omgångar (om du lägger i för många samtidigt blir oljan nerkyld). Fritera tills lätt gyllene, ca 1-1 1/2 min. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Lägg upp bönorna på fyra tallrikar. Ringla ca msk dressing på vardera. Toppa med hummern, smulade limeblad, chili och friterad vitlök. Servera genast.