Stäng
Startsida / Svårare / Beef Wellington på Dovhjort med portvinskokt pärllök

Beef Wellington på Dovhjort med portvinskokt pärllök

4 port
650 g dovhjortsstek
150 g hackad blandsvamp (skogschampinjon, kantarell, Karl-Johan etc)
1 rulle smördeg
2-3 msk Dijonsenap
1 uppvispat ägg
salt och svartpeppar

Portvinskokt pärllök
200 g steklök
25 cl portvin
2 msk socker
salt och svartpeppar
Skala och förväll löken i ca 2-3 min. Koka sedan löken i portvinet och socker på medelvärme. Reducera till dess att löken fått en mörk jordig färg. Salta och peppra.

Börja med svampen. I min Wellington hade jag skogschampinjon och Karl-Johan samt kantarell som vi plockade i höstas, men använd precis vilken svamp som helst efter smak och budget. Finhacka, eller gör som jag, kör i en blender snabbt. Stek i smör. Det är viktigt att ALL vätska i svampen kokats ur. Det tar ca 15-20 min. Var generös med salt och peppar. Låt svalna.

Bryn köttet i en panna med olja och smör tills det har fått färg runt om. Salta och peppra. Låt svalna.
Nu är allt klart för att slutföra din Wellington. Se till att samtliga ingredienser har svalnat till rumstemperatur. Pensla steken med senap. Fördela sedan svampen runt om där senapen fungerar som ett sorts klister. Linda in steken i smördeg. Jag köper faktiskt färdig på rulle eftersom denna redan är utkavlad. Skär några skåror i smördegen på stekens översida och pensla med lite ägg. Sätt in i ugnen på 200 grader. Om du vill ha den lite blodigare skall den stekas i ca 20-25 min. Om du har en stektermometer tar du ut den då termometern visar 53 grader. Vill du ha ditt kött genomstekt tar det ca 30-35 min eller ta ut vid 58 grader. Låt vila i 10-15 min.
Skär steken i 2 cm tjocka skivor och servera med löken.

David fällde hjorten på sin första jakt. Jag och Peter plockade svampen i Nykvarn! Det här receptet tar lite tid. Lyxigt, gott och kul att servera. Har man inte tillgång till vilt går det även att använda ox- eller kalvfilé.

Taggar: Svårare
AnnaJag har alltid älskat att laga mat. Vid 43 års ålder och fem barn senare brinner intresset starkare än någonsin. Jag vill dela med mig av hur man med enkla grepp och liten kassa kan åstadkomma stordåd i köket...

Läs mer

Följ mig på Instagram

Kategorier / Taggar

Svårare (6)

Arkiv

2015
   december 2015 (1)
   maj 2015 (2)
   april 2015 (1)
   mars 2015 (2)
   februari 2015 (3)