
4 port
1 kg griskinder
1/2 morot, i skivor
1 blekselleristång, 2 cm långa strimlor
1 gul lök, i kvartar
2 vitlöksklyftor, hela
1/2 burk coctailtomater
2 msk tomatpuré
2 dl marsalavin
2 lagerblad
ca 10 blad salvia
salt och svartpeppar
Polentamos
5 dl kycklingbuljong (1/2 tärning +vattten)
3 dl grädde
100 gram polenta
1 dl riven parmesan
3 droppar vit tryffelolja (om man vill)
Svartkålschips
4 blad svartkål
frityrolja
Trimma köttet fritt från senor ooch hinnor och bind dem som rullader med steksnöre. Salta och peppra kinderna. Stek dom i smör och olivolja tills de får fin färg. Lägg köttet i botten på en gryta eller tryckkokare. Tillsätt alla grönsakerna och häll sist på vinet och tomatpurén utspädd med 4 msk vatten. Koka ca 35 min i tryckkokare eller låt småputtra under lock 1 1/2 timme i vanlig gryta, tills köttet är mjukt. Ta upp köttet och låt vila. Ta bort lagerbladen och mixa avkoket. Smaka av med salt, peppar och ev lite mer vin. Passera såsen genom ett durkklslag. Precis innan servering värmer du upp såsen och lägger ner köttet (utan bindgarn).
Till polentamoset kokar du upp buljong och grädde. Tillsätt polentan och låt koka under konstant omröring i ca 25 min tills dess att den får en krämig konsistens. Tillsätt mer grädde om den känns för stabbig. Smaksätt med parmesan och tryffelolja samt salt och svartpeppar servera genast.
Ta bort mittensträngen på svartkålen och skär dem i ca 3x3 cm stora bitar. Värm upp oljan till 180 grader och fritera svartkålen i omgångar. Lägg dem på hushållspapper och salta på bägge sidor.
Lägg upp den varma såsen det skivade köttet och polentan, servera med chips och lite exta salvia.... mums
Anna