Svårare

Lätt halstrad söt-salt carpaccio på pilgrimsmussla, ostronmajonäs och smulor av kavring

 

4 port

8 pilrimsmusslor

1 tsk salt

1 tsk socker

Metod

Torka av musslorna. Socker-salta på bägge sidor. Stek i torr panna på en sida tills "nästan svart". Låt svalna. Banka ut musslorna mellan två smörpapper. Kavla sedan ut, ca 3 mm. Sätt in i frysen i  en timme.

 

Ostronmajonäs

2 st stora ostron

2 tsk hackad schalottenlök

1 dl rapsolja

1 ägg

Svetta lök i lite smör. Tillsätt ostronen och vätskan från skalen och det vita vinet. Låt småputtra i två minuter. Sila av och reducera återstående vätska till dess att ca två msk återstår. Släng löken men spara ostronen. Låt svalna.

Häll vätskan och ostronen i en cylinderformad bunke för stavmixer. Tillsätt hela ägget. Sätt i stavmixern och toppa med olja. Mixa på högsta effekt 20-30 sekunder. Smaka av majonäsen med ev salt peppar och lite citron. Kyl ner.

Ta ut musslorna från frysen ca en kvart innan servering. Skär i snygga fyrkanter. Toppa med majonäs. Garnera med picklad gurka (1-2-3-lag), smörstekta kavringsmulor och lite krasse.

Taggar: Svårare
Anna | 0 kommentarer

Grillad Mulle med wokade grönsaker i mild tomatcurry

4 port
I detta recept använde jag mig av frusna mullefiléer inköpta på Piccard. Tyvärr är denna kedja än så länge bara etablerad i Stockholm- och Uppsalaegionen. Så kan du inte få tag i detta kan du använda annan fast fisk som tex röding eller hälleflundra. Tala med din handlare.

Curry
1-1 1/2 hel röd chili (spansk peppar)
4 limeblad
2 stjälkar citrongräs (den tjockare delen)
2 msk schalottenlök
1 msk tamarindpasta
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1/2 msk limejuice
1 msk vatten
1 msk neutral olja
1/2 tsk salt
1/2 tsk palmsocker eller strösocker
Använd en blender eller stavmixer. Mixa alla ingredienser till en jämn currypasta. Smaka av med salt, fisksås och lime. Tänk på att "lätta" hettan skall komma "underifrån".

Fisk
500 g mulle

Grönsaker
10-12 cocktailtomater (hela)
250 g champinjon (kvartar)
300 g gröna bönor
2 gula lökar (kvartar, helst färska)
1/2 hackad röd paprika

Tillbehör
50 g friterade risnudlar
2 msk fritterad vitlök (finns att köpa i alla asiatiska butiker (Fried Garlic))
Dessa ingredienser kan uteslutas, men de ger ett härligt "krisp" i munnen!

Metod
Hetta upp en panna med neutral olja. Lägg i lök först tillsammans med currypastan. Efter ca 1-1 1/2 minut tillsätter du övriga grönsaker. Fräs i ytterligare 1-1 1/2 minut. Det är viktigt att du bevarar tuggmotståndet i grönsakerna.
Om du väljer att grilla fisken tycker jag att du skall investera i ett grillhalster. Olja halstret så att inte fisken fastnar. Grilla över en jämn glöd i ca 1 1/2-2 min med skinnsidan ner. Vänd och grilla den andra sidan ca 1 minut. Steker du i panna skall denna vara riktigt het. Använd neutral olja och stekttiden är något kortare än ovan.
Placera grönsakscurryn på ett stort uppläggningsfat. Lägg den grillade fisken ovanpå och garnera med de friterade nudlarna och och vitlöken.
Det här är jättegott och det är en fördel om man är två personer som hjälps åt om man grillar, eftersom fisken och curryn skall vara färdiga samtidigt. Tomatens sötma, mild hetta som kommer underifrån. Läcker spröd fisk och "crunch" av nudel- och vitlökskrisp. Våga prova. Misslyckas du försöker du igen!

Taggar: Svårare
Anna | 0 kommentarer

Hummertempura med Citrongräsvinägrett och friterade limeblad

4 port
2 kokta hummrar (delade och urtagna)
Tempurasmet
50 g vetemjöl
2 msk majsmjöl
1/2 tsk bakpulver
2 krm gurkmeja
1 tsk salt
1 dl iskallt vatten (blir bättre med bubbelvatten)

Blanda ingredienserna till en jämn smet. Låt vila i kylen medan du förbereder resten av ingredienserna.

Vinägrette
1 dl majsolja eller annan neutral olja
1/4 dl risvinäger
1 msk soja
2 cm mkt finhackad citrongräs (den tjock delen)
1/2 dl finhackad färsk koriander
2 msk finhackad thaibasilika
2 msk finhackad mynta
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk fisksås
2 tsk pressad lime
1/2 tsk socker
Salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och lime. Låt stå i kylen någon timma. Denna vinägretten blir faktiskt godare om du gör den dagen innan.

Tillbehör
200 g gröna bönor
8 st limeblad
1 hel skivad urkärnad chili (spansk peppar)
2 msk fritterad vitlök (finns att köpa i alla asiatiska butiker (Fried Garlic))


Metod
Koka upp saltat vatten och koka bönorna 1 minut. Kyl ned omedelbart i ett durkslag. Värm upp frityrolja 180 grader. Börja med limebladen. Fritera dessa ca 1-1 1/2 min. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Doppa hummerbitarna i den kalla frityrsmeten. Fritera i omgångar (om du lägger i för många samtidigt blir oljan nerkyld). Fritera tills lätt gyllene, ca 1-1 1/2 min. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Lägg upp bönorna på fyra tallrikar. Ringla ca msk dressing på vardera. Toppa med hummern, smulade limeblad, chili och friterad vitlök. Servera genast.

Taggar: Svårare
Anna | 0 kommentarer

Beef Wellington på Dovhjort med portvinskokt pärllök

4 port
650 g dovhjortsstek
150 g hackad blandsvamp (skogschampinjon, kantarell, Karl-Johan etc)
1 rulle smördeg
2-3 msk Dijonsenap
1 uppvispat ägg
salt och svartpeppar

Portvinskokt pärllök
200 g steklök
25 cl portvin
2 msk socker
salt och svartpeppar
Skala och förväll löken i ca 2-3 min. Koka sedan löken i portvinet och socker på medelvärme. Reducera till dess att löken fått en mörk jordig färg. Salta och peppra.

Börja med svampen. I min Wellington hade jag skogschampinjon och Karl-Johan samt kantarell som vi plockade i höstas, men använd precis vilken svamp som helst efter smak och budget. Finhacka, eller gör som jag, kör i en blender snabbt. Stek i smör. Det är viktigt att ALL vätska i svampen kokats ur. Det tar ca 15-20 min. Var generös med salt och peppar. Låt svalna.

Bryn köttet i en panna med olja och smör tills det har fått färg runt om. Salta och peppra. Låt svalna.
Nu är allt klart för att slutföra din Wellington. Se till att samtliga ingredienser har svalnat till rumstemperatur. Pensla steken med senap. Fördela sedan svampen runt om där senapen fungerar som ett sorts klister. Linda in steken i smördeg. Jag köper faktiskt färdig på rulle eftersom denna redan är utkavlad. Skär några skåror i smördegen på stekens översida och pensla med lite ägg. Sätt in i ugnen på 200 grader. Om du vill ha den lite blodigare skall den stekas i ca 20-25 min. Om du har en stektermometer tar du ut den då termometern visar 53 grader. Vill du ha ditt kött genomstekt tar det ca 30-35 min eller ta ut vid 58 grader. Låt vila i 10-15 min.
Skär steken i 2 cm tjocka skivor och servera med löken.

David fällde hjorten på sin första jakt. Jag och Peter plockade svampen i Nykvarn! Det här receptet tar lite tid. Lyxigt, gott och kul att servera. Har man inte tillgång till vilt går det även att använda ox- eller kalvfilé.

Taggar: Svårare
Anna | 0 kommentarer

Red snapper med Edamame och mung bean Fettuccine och ingefärsdressing med friterad lotusrot och broccoli

4 port

500 gram röd snappare (kan bytas mot lax)

200 g Edamema och Mung Bean Fettuccine Shape (finns på ICA)

Lotusrot (finns frusen i asiatiska butiker)

ca 10 små buketter broccoli

Sås

8 tsk japansk soja

4 tsk sesamolja

3 msk socker

1 1/2 msk risvinäger

8 msk Sake

1 msk riven ingefära

1 msk rostade sesamfrön

Börja med att blanda alla ingredienser till såsen. Låt den vila en stund.  Värm frityrolja till 180 grader och fritera lotusroten tills den fått färg, ta upp och låt rinna av på hushållspapper, salta. Gör likadant med broccolin. Koka Fettuccinen. Stek fisken i olja och smör på hög värme med skinnsidan ned i ca 3 min, sen 1 min andra sidan. Salta och peppra.

Lågt GI med fantastiska asiatiska smaker!

Taggar: Svårare
Anna | 0 kommentarer

Sweet Italian Porc och Körvelkorv

Ca 12 rejäla korvar
Grundsats
1,25 kg fläskkarré
250 g rimmat sidfläsk med svål
500 g späck
1 stor gul lök
1/2 vitlök ca 5-6 stora pressade klyftor
1-1 1/2 msk salt
4 msk rödvinsvinäger
rejält med svartpeppar

Att göra korv är lite pilligt och tar lång tid eftersom det är viktigt att smaka av innan korvsmeten hamnar i fjällstren.
Hacka lök och pressa i vitlök i olja på medelvärme i en panna till den blir genomskinlig. Det är viktigt att löken inte bränner vid för då kan korven bli besk. Låt svalna. Skär bort svål från sidfläsket. Dela kött och späck i tärningar om ca 4*4 cm. Se till att du får bort eventuella broskbitar från karrén som annars lätt kan fastna i kvarnen. Mal späck och svål först. Ställ fettet åt sidan.

Mal sedan karrén och sidfläsket två gånger i kvarnen. Anledningen till att jag väljer att mala kött och fett separat samt fettet en gång är att jag vill ha olika konsistenser på innehållet i korven.
Blanda det malda köttet, fettet lök och vitlök. Tillsätt drygt hälften av saltet och rikligt med peppar. När smeten är ihopblandad povsteker du en liten klick. Tillsätt mer salt, peppar och vinäger efter smak.
När grundsatsen nu är klar kan du börja med smaksättningen av korven. Här har jag delat satsen i två lika delar. Jag har använt mig av torkade kryddor föruto persiljan som är färsk.

Sweet Italian Porc
1 1/2 msk mortlad fänkålsfrö
2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 dl hackad bladpersilja
1 tsk chiliflakes
1 tsk rosmarin
1 tsk basilika

Körvelkorv
3 msk körvel
1/2 dl finhackad bladpersilja

Blanda kryddorna med korvsmeten. Nu är smaksättningen klar och det är viktigt att du provsteker och smakar av så du får rätt smak. Körveln är lite diffus, men ger en väldigt elegant och mjuk smak. Låt smeten vila någon timma. När du är nöjd med resultatet är det dags att sätta på korvhornet på kvarnen. Jag valde den grövsta tjockleken.
Fjälster kan du köpa i de flesta matbutiker. Lägg detta i blöt någon timma innan själva korvstoppningen.
Trä på fjälster på korvhornet. Lägg i lite korvsmet i kvarnen och låt denna passera genom kvarnen ut i fjälstret. Det är viktigt att du inte bundit en knut på fjälstret då detta medför att du får luft i korvens ända. Alltså när lite av fyllningen kommit ut i fjälstret binder du en knut med bindgarn i ändan. Låt nu resten av fyllningen passera genom kvarnen ut i fjälstret. Det är enklast att göra en "korvring". Om du vill kan du använda bindgarn eller snurra korven för att få lika stora korvar. Titta på youtube om du känner dig osäker.
Grilla eller stek korven. Du kommer bli en ny korvdrottning/kung bland dina vänner!

Iberico griskinder i marsalavin med polenta och svartkålshschips


4 port
1 kg griskinder
1/2 morot, i skivor
1 blekselleristång, 2 cm långa strimlor
1 gul lök, i kvartar
2 vitlöksklyftor, hela
1/2 burk coctailtomater
2 msk tomatpuré
2 dl marsalavin
2 lagerblad
ca 10 blad salvia
salt och svartpeppar

Polentamos
5 dl kycklingbuljong (1/2 tärning +vattten)
3 dl grädde
100 gram polenta
1 dl riven parmesan
3 droppar vit tryffelolja (om man vill)
Svartkålschips
4 blad svartkål
frityrolja

Trimma köttet fritt från senor ooch hinnor och bind dem som rullader med steksnöre. Salta och peppra kinderna. Stek dom i smör och olivolja tills de får fin färg. Lägg köttet i botten på en gryta eller tryckkokare. Tillsätt alla grönsakerna och häll sist på vinet och tomatpurén utspädd med 4 msk vatten. Koka ca 35 min i tryckkokare eller låt småputtra under lock 1 1/2 timme i vanlig gryta, tills köttet är mjukt. Ta upp köttet och låt vila. Ta bort lagerbladen och mixa avkoket. Smaka av med salt, peppar och ev lite mer vin. Passera såsen genom ett durkklslag. Precis innan servering värmer du upp såsen och lägger ner köttet (utan bindgarn).
Till polentamoset kokar du upp buljong och grädde. Tillsätt polentan och låt koka under konstant omröring i ca 25 min tills dess att den får en krämig konsistens. Tillsätt mer grädde om den känns för stabbig. Smaksätt med parmesan och tryffelolja samt salt och svartpeppar servera genast.
Ta bort mittensträngen på svartkålen och skär dem i ca 3x3 cm stora bitar. Värm upp oljan till 180 grader och fritera svartkålen i omgångar. Lägg dem på hushållspapper och salta på bägge sidor.
Lägg upp den varma såsen det skivade köttet och polentan, servera med chips och lite exta salvia.... mums

Fläsklägg bbq med knaprig svål med salsa och guacamole

4 port

2 fläsklägg ca 1,5 kg/st
1 gul lök
4 st stora vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
1 tärning hönsbuljong
1 msk liquid smoke
3 msk rödvinsvinäger
3 tsk rökt paprikapulver
3 tsk spiskummin
3 tsk salt
1-2 tsk chiliflakes
2-3 msk honung
1 lagerblad
Svartpeppar

Lägg fläskläggen i botten på en gryta och tillsätt övriga ingredienser. Låt småputtra i 2 ½-3 timmar.
Köttet är klart när det lossnar från benet. Låt svalna i grytan. Ta upp läggen och torka av, skär ett rutmönster i svålen. Grilla i ugn på 225 grader ca 30 min, tills dess svålen blivit knaprig.

Salsa

1,5 dl tinad majs (använd ej burkmajs)
3 urkärnade tärnade tomater
1 dl tärnad mango (går att köpa fryst)
3 strimlade vårlökar
0,5 dl finhackad koriander
1 pressad vitlöksklyfta
1 pressad limefrukt
1 röd chili (vill du ha en mildare smak, ta bort kärnhuset)

Blanda ihop ingredienserna och smaka av med salt, peppar och en nypa socker.

Guacamole

4 mogna avokado
2 vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
1 tsk spiskummin
1 msk gräddfil
4 skivor inlagd jalapeno (kan uteslutas)

Mosa ingredienserna med en gaffel. Smaka av med salt och peppar.

Taggar: Svårare
Anna | 0 kommentarer

Sotad torsk med bok choi

 

4 port

600 gram torskrygg

Marinad
1,5 dl vit misopasta
1,5 dl socker
1/2 dl sake
1/2 dl mirin (söt risvinäger)eller annan risvinäger

Koka upp socker, mirin och sake i en kastrull. Tillsätt misopastan under vispning, låt allt stå och koka i 5 min. Låt marinaden bli helt kall, dela fisken i 4 jämnstora bitar och lägg dem i en plastpåse med ¾ av marinaden. Låt marinera i 24-48 timmar i kylen.
Sätt ugnen på 260 grader och grill. Ta ut fisken och torka av den med hushållspapper, pensla med resterande marinad. Grilla fisken ca 6-8 min, men håll koll. Ytan ska vara mörk men inte bränd.

4 st bok choi
2 vitlöksklyftor
1/2 dl ostronsås

Dela bok choi:en i kvartar, skiva vitlöken tunt. Stek bok choi i olja (gärna jordnötsolja) på hög värme tills den tar färg. Sänk värmen tillsätt vitlök och stek ytterligare 1 min. Häll på ostronsåsen och tillsätt ca 3 msk vatten. Servera fisken med bok choi, såsen och inlagd ingefära.

Jag har alltid älskat att laga mat. Vid 43 års ålder och fem barn senare brinner intresset starkare än någonsin. Jag vill dela med mig av hur man med enkla grepp och liten kassa kan åstadkomma stordåd i köket...

Läs mer

Följ mig på Instagram

Kategorier / Taggar

Svårare (6)

Arkiv

2015
   december 2015 (1)
   maj 2015 (2)
   april 2015 (1)
   mars 2015 (2)
   februari 2015 (3)
Stäng