Stäng
Startsida / Enkelt / Ankbröst med potatisfondanter och vitkål

Ankbröst med potatisfondanter och vitkål

4 port

2 ankbröst (ca 800g)
600 g stora fasta potatisar
300 g riven vitkål
50 g smör eller ankfett
1 tsk grovt mortlade hela fänkålsfrön
1 buljongtärning
salt och peppar

Metod
Börja med att "skåra" köttet i ett fint rutmönster. Stek med skinsida ner 12-15 min beroende på hur rött du vill att köttet skall vara. Svålen skall vara knapprig. Vänd och få lite färg på andra sidan. Häll ut stekflottet som bildas i pannan. Låt köttet vila i 7-10 min.

Skala potatis. Dela potatisen i ca 3 cm tjocka puckar. Du får dessvärre kasta ändarna. Stek på låg värme i fettet ca fem minuter på vardera sida tills gyllene. Vill du att få ett dekorativt mönster använder du en grillpanna. Salta och peppra efter smak. Slå på kokande vatten som täcker potatisen till hälften (ca 1,5 cm). Lägg i buljongtärning och låt småputtra i 12-15 min tills mjuka i mitten.

Ta upp potatisen och behåll buljongen.
Ta lite av buljongen och häll i pannan som du använt till ankan. Det kvarvarande karamelliserade fettet i pannan ger en ljuvlig sky. Stärkelsen som potatisen avgivit i buljongen hjälper till att "binda" skyn.
När köttet vilar och potatisen är klar tar du den rivna vitkålen. Har du ingen mandolin som jag, tar du en osthyvel. Värm smör i en panna. Woka kålen och fänkålsfröna i en minut max för att behålla knapprigheten.
Bred ut en bädd av vitkål. Lägg några tunna skivor anka ovanpå. Servera med lite av den goda skyn och fondanten. Urgott och lätt som en plätt.

Taggar: Enkelt
AnnaJag har alltid älskat att laga mat. Vid 43 års ålder och fem barn senare brinner intresset starkare än någonsin. Jag vill dela med mig av hur man med enkla grepp och liten kassa kan åstadkomma stordåd i köket...

Läs mer

Följ mig på Instagram

Kategorier / Taggar

dessert (1)
Enkelt (13)
Lätt (1)

Arkiv

2016
   januari 2016 (2)
2015
   november 2015 (1)
   maj 2015 (3)
   april 2015 (3)
   mars 2015 (5)
   februari 2015 (2)