
4 port
600 gram torskfile
1 ägg
1 1/2 dl polentagryn
salt, peppar
Vinägrett
2 dl olivolja
1/2 kruka basilika, strimlad
100 gram grillad aubergine (finns fryst), i strimlor
1 grillad spetspaprika, med skinnet borttaget i strimlor.
Bakade cocktailtomater
250 gram hela små cocktailtomater
3 msk olivolja
1 tsk socker
salt, svartpeppar
Metod
Börja med tomaterna. Sätt ugnen på 90 grader och lägg tomaterna på ett ungfast fat. Ringla över olja, salt, peppar och socker. Låt baka i ca 5 timmar.
Skär torsken i jämstora bitar, salta och peppra. Låt stå minst en timma och rimma. Vispa upp ägget och lägg polentan på ett annat fat. Vänd fisken först i ägg sedan i polentan. Stek i smör ca 4 min på varje sida, på låg värme. Under tiden värmer du olivoljan till vinägretten till ca 60 grader och tillsätter grönsakerna, salt och peppar. Servera fisken med vinegrett, bakad tomat och toppa med ajo blanco. Hyvla över parmesan och lite extra basilika.
Ajo Blanco (mandelpesto)
4 pers
150 gram rostad saltad mandel
1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
2 st vitlöksklyftor
1 msk sherryvinäger
1 tsk pressad citron
salt, peppar
Metod
Blanda alla ingredienser i en blender/stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Jag använde denna peston till min torsk. Den kan med fördel severas tillsammans med pasta och stekt blandsvamp, persilja och riven parmesan. Den passar även som sås till grillat kött.