Stäng

Enkelt

Pasta Vongole à la minute

4-6 port

500 g linguinipasta

300 g frysta vongolemusslor

1 lien burk vongolemusslor utan skal

2 st solovitlökar eller 5 st vanliga vitlöksklyftor, finhackade.

½ dl olivolja

1/2 -1 dl vitt vin

½ tsk chiliflakes

60 gr smör

½ dl finhackad persilja

Stek vitlök och chili i olivoljan, på medelvärme. Häll av spadet på vongolemusslorna och spara det. Tillsätt hela musslor och burkmusslorna i olivoljan med vitlöken och chilin. Stek någon minut. Slå på vinet, spadet från burkmusslorna och låt koka ihop på hög värme. Avsluta med smöret, persiljan, salt och peppar. Blanda i den nykokta pastan i musselsåsen och några matskedar pastavatten. Servera direkt…. Massor av smak, lite jobb.

 

Taggar: Enkelt
Anna | 1 kommentar

Pulled porc på julskinka

10 portioner

1 ½ -1 kg kokt julskinka

1 skivad gul lök

2 hackade vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

½ dl apelsinjuice

1 msk rödvinsvinäger

Kryddblandning

2-3 msk chilipulver

1 msk spiskummin

3 tsk rökt paprikapulver

1 msk socker

1-2 tsk salt

1 tsk  malen svartpeppar

Metod

Sätt ugnen på 125 grader. Skrapa bort eventuell  griljering  från skinkan.  Blanda alla kryddor till kryddblandningen. Gnid in alla kryddor runtom skinkan. Lägg lök, vitlök i botten på en ugnsfast gryta (med lock) Blanda juice, tomatpuré och vinäger och häll över skinkan och löken. Lägg på locket och stek i ugnen ca 3 timmar. Ta ut skinkan och dra isär i strimlor med två gafflar.

Servera med pitabröd, guacamole och sallad

Taggar: Lätt
Anna | 0 kommentarer

Sotad fläskytterfilé

4 port
800-900 g fläskytterfilé (gärna ekologisk)
3 msk chilipulver
3 msk socker
2 tsk spiskummin
2 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
Metod
Blanda alla torra kryddor. Putsa fläskfilén och torka den torr, med hushållspapper.
Gnid in alla kryddor runtom köttet. Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in köttet och stek det ca 10 min. Vänd köttet efter halva tiden. När ytan fått ordentligt med färg (nästan svart, men ej bränt). Sänk värmen till 80 grader och låt det steka vidare till innertemperatur 68-70 grader.
Tillbehör
1 st broccoli
1 tsk grönpeppar
80 g mandel, grovhackad
3 msk mandelolja
150 g blandad svamp typ Karl-Johan, Kantareller, skogschampinjon
1 msk finhackad schalottenlök
Metod
Riv av det yttersta gröna på broccolin, salta och ställ åt sidan. Koka resterande av broccolin tills den blir mjuk. Mixa den kokta broccolin, med grönpeppar mandelolja och smaksätt med flingsalt.
Stek mandeln i lite mandelolja, tills den får färg. Lägg i den skivade svampen och stek vidare tills allt fått färg. Tillsätt en klick smör och schalottenlök smaka av med salt och peppar. Stek vidare i ca 2 min.
Skär upp köttet i ca 1/2 cm tjocka skivor, servera med broccolimoset, svampen och toppa allt med den rårivna broccolin. MUMS!

Taggar: Enkelt
Anna | 0 kommentarer

Avocadorulle med varmrökt lax och kokosdressing

4 personer
400 g varmrökt lax
2 avocado
friterad vitlök (finns att köpa i asiatiska butiker)


Dressing
1 ½ pressad limefrukt
2 tsk riven ingefära
1 msk dijonsenap
½ burk kokosmjölk
1 dl rapsolja
1 dl hackad koriander
1 tsk fisksås
salt och peppar


Metod
Dressing. Använd stavmixer eller elvisp och tillsätt alla ingredienser utom olja och koriander. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du vispar. Smaka av med salt och peppar. Sila dressingen. Konsistensen skall vara som en rinnig majonäs. Tillsätt koriander och ställ i kylen.
Rulle. Skiva Laxen i två bitar (ca 1,5 cm tjocka skivor). Placera vardera skiva på plastfilm och rulla ihop som en korv. Skär tunna skivor på längden med en potatisskalare. Lägg dom i kallt vatten med juicen av en halv lime. Detta för att avocadon skall behålla sin gröna färg. Öppna upp laxrullen och klä den tunnt skivade avocadon. Rulla ihop igen och ställ in i kylen.
Skiva upp strax innan servering och ringla lite dressing och garnera med friterad vitlök och lite färsk koriander.

Taggar: Enkelt
Anna | 1 kommentar

Ankbröst med potatisfondanter och vitkål

4 port

2 ankbröst (ca 800g)
600 g stora fasta potatisar
300 g riven vitkål
50 g smör eller ankfett
1 tsk grovt mortlade hela fänkålsfrön
1 buljongtärning
salt och peppar

Metod
Börja med att "skåra" köttet i ett fint rutmönster. Stek med skinsida ner 12-15 min beroende på hur rött du vill att köttet skall vara. Svålen skall vara knapprig. Vänd och få lite färg på andra sidan. Häll ut stekflottet som bildas i pannan. Låt köttet vila i 7-10 min.

Skala potatis. Dela potatisen i ca 3 cm tjocka puckar. Du får dessvärre kasta ändarna. Stek på låg värme i fettet ca fem minuter på vardera sida tills gyllene. Vill du att få ett dekorativt mönster använder du en grillpanna. Salta och peppra efter smak. Slå på kokande vatten som täcker potatisen till hälften (ca 1,5 cm). Lägg i buljongtärning och låt småputtra i 12-15 min tills mjuka i mitten.

Ta upp potatisen och behåll buljongen.
Ta lite av buljongen och häll i pannan som du använt till ankan. Det kvarvarande karamelliserade fettet i pannan ger en ljuvlig sky. Stärkelsen som potatisen avgivit i buljongen hjälper till att "binda" skyn.
När köttet vilar och potatisen är klar tar du den rivna vitkålen. Har du ingen mandolin som jag, tar du en osthyvel. Värm smör i en panna. Woka kålen och fänkålsfröna i en minut max för att behålla knapprigheten.
Bred ut en bädd av vitkål. Lägg några tunna skivor anka ovanpå. Servera med lite av den goda skyn och fondanten. Urgott och lätt som en plätt.

Taggar: Enkelt
Anna | 0 kommentarer

Polentapanerad torsk med varm vinägrett och mandelpesto

4 port
600 gram torskfile
1 ägg
1 1/2 dl polentagryn
salt, peppar

Vinägrett
2 dl olivolja
1/2 kruka basilika, strimlad
100 gram grillad aubergine (finns fryst), i strimlor
1 grillad spetspaprika, med skinnet borttaget i strimlor.

Bakade cocktailtomater
250 gram hela små cocktailtomater
3 msk olivolja
1 tsk socker
salt, svartpeppar
Metod
Börja med tomaterna. Sätt ugnen på 90 grader och lägg tomaterna på ett ungfast fat. Ringla över olja, salt, peppar och socker. Låt baka i ca 5 timmar.
Skär torsken i jämstora bitar, salta och peppra. Låt stå minst en timma och rimma. Vispa upp ägget och lägg polentan på ett annat fat. Vänd fisken först i ägg sedan i polentan. Stek i smör ca 4 min på varje sida, på låg värme. Under tiden värmer du olivoljan till vinägretten till ca 60 grader och tillsätter grönsakerna, salt och peppar. Servera fisken med vinegrett, bakad tomat och toppa med ajo blanco. Hyvla över parmesan och lite extra basilika.
Ajo Blanco (mandelpesto)
4 pers
150 gram rostad saltad mandel
1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
2 st vitlöksklyftor
1 msk sherryvinäger
1 tsk pressad citron
salt, peppar
Metod
Blanda alla ingredienser i en blender/stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Jag använde denna peston till min torsk. Den kan med fördel severas tillsammans med pasta och stekt blandsvamp, persilja och riven parmesan. Den passar även som sås till grillat kött.

 

Taggar: Enkelt
Anna | 0 kommentarer

Silk Tofu Salt n´Pepper

6 port (som förrätt)

1 Paket Silk Tofu 300 gram (det går bra med vanlig tofu också)
2 paket Morning glory (asiatisk spenat)
4 st Bok Choy huvuden
4 st Vitlökar, tuntskivade
1/2 dl Ostronsås
3 tsk svart risvinäger
2 krm Chiliflakes
1 tsk Socker
Till Tofun
Frityrolja
1 dl vetemjöl
Salt, Svartpeppar
Dela bok Choy i kvartar. Se till att den nedre delen håller ihop huvuden. Ta bort ca 3 cm av stammen på morning gloryn. Skär tofun i 2x2 cm stora fyrkanter. Vänd dem i vetemjöl och salta och peppra rikligt. Det ska vara täkt med svartpeppar, för att få hetta av den.
Värm frityroljan till 180 grader. Fritera tofun och lägg den på hushållspapper. Detta tar inte mer än 45 sek. Stek bok choy:en tills den får en lite gyllene färg i olja. Tillsätt morninggloryn och stek ytterligare någon minut. Tillsätt sedan vitlök och övriga ingrediensserna samt 2 msk vatten. Låt puttra i ca 1 min. Servera grönsakerna och toppa med tofun......Och du är genast i Asien mums, mums!!!

Taggar: Enkelt
Anna | 0 kommentarer

Sparrissallad med pocherat friterat ägg

4port
2 buntar grön sparris á 250 gram
100 gram rökt skinka tärnad
3 msk finhackad purjolök
1 skiva surdegsbröd (vanlig formfranska funkar naturligtvis också)
Börja med krutongerna. Skär surdegsbrödet i ganska små kuber och stek gyllanbruna i smör. Salta och peppra. Skär skinkan i små kuber samt finhacka purjon.

Pocherade och friterade ägg
4 små ägg
1 dl mjöl
1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
1 ägg (uppvispat till panering)
Fyll en traktörpanna med vatten. Tillsätt 1/2 tsk ättika och 1 tsk salt. Koka upp, sänk värmen och skapa en virvel vattnet med hjälp av en visp. Lägg försiktigt i ett ägg i taget i det sjudande vattnet. Pochera äggen i ca 1 1/2 min. Lyft ur äget med en hålslev och lägg på hushållspapper. Ta tre små skålar och lägg mjöl, panko och uppvispat ägg i varsin. Vänd det pocherade ägget först i mjöl sen i ägg och till sist Panko. Värm olja till 180 grader och fritera äggen tills de fått en gyllene färg (ca 30-40 sek).

Hollandaisesås
Äggulan av ett stort ägg
100 gram smält smör
Pressad Citronjuice
salt och vitpeppar
Det finns flera bra färdiga alternativ att köpa om du inte gitter göra denna sås. Börja med att blanda äggulan med lite vatten i ett vattenbad. Tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under vispning. Smaka av med citron, salt och vitpeppar

Koka sparrisknopparna (översta 6 cm) i saltat vatten i 4-5 min. Fördela sparrisen på fyra tallrikar, arrangera skinka, krutonger och purjolök snyggt. Ringla över hollandaisen och toppa med ägget, flingsalt och lite svartpeppar.
Det här är urgott och inte så svårt att göra. Var inte rädd för friteringen. Det är ägget som kröner denna sparrissallad. Krispigt på utsidan och rinnig gula på insidan. Garanterat en snackis, mums!

Taggar: Enkelt
Anna | 0 kommentarer

mANgO MaNIAc

8 bitars
3 mangofrukter eller 1 1/2 pkt fryst (375 g)
1 burk kondenserad mjölk (385 g)
3 dl vispad grädde
rivet skal av en halv citron
4 gelantinblad
Lägg gelantinen i iskallt vatten. Ta bort fruktköttet från mangon. Mixa fruktkött med en stavmixer. Värm upp mangopuréen i en kastrull. Krama ur gelantinet och tillsätt i mangopuréen. Mixa med en stavmixer. Vispa den kondenserade mjölken hårt och tillsätt puréen och den rivna citronen. Vänd i den vispade grädden. Klä en form med plastfolie och häll i smeten. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Crunch
150 g mörk choklad
1 dl hackade pecannötter
3 krm romessens
Smält choklad i vattenbad och blanda i alla ingredienser. Lägg upp på smörpapper och ställ in i kylen. Låt stå till dess att den stelnat.
Mangosås
2 mangofrukter eller pkt fryst (250 g)
2 tsk florsocker
Mixa fruktköttet och sockret tills du får en slät sås.
Ta ut tårtan en halv timma innan servering. Hacka crunchet över och servera med den goda såsen. MUMSMUMS!!

Salmalax med Misomajonäs och picklade grönsaker

4 port som förrätt

300 gram salmalax

1 msk rostade sesamfrön, gärna svarta och vita

Majonäs

1 ägg, både vita och gula

1 dl neutral olja ej oliv

3 msk vit misopasta

limejuice

salt, vitpeppar

Picklade grönsaker

10 cm gurka

1 morot

4 räddisor

2 msk risvinäger

4 msk socker

 4 runda rispapperblad (torra)

Frityrolja

Börja med att fylla en traktörpanna, med ca 4 cm frityrolja. Värm oljan till 180 grader, och fritera ett rispapperblad i taget, det gåt på några sekunder. Lägg dem på hushållspapper och salta.

Till misomajonäsen lägger du ägg, olja och misopasta i ett stavmixerrör, och mixar tills du fått en tjock konsistens. Alla ingedienser måste ha samma temperatur. Smaka av med lime, salt och vitpeppar och ställ in i kylen.

Skiva gurka och morot, på längden med en osthyvel och dela en gång, så du får långa remsor. Skiva även rädisorna tunt. Lägg grönsakerna i en skål och häll på risvinägern och sockret. Sätt i press och låt dra minst 30 min.

Taggar: Enkelt
Anna | 0 kommentarer

Jag har alltid älskat att laga mat. Vid 43 års ålder och fem barn senare brinner intresset starkare än någonsin. Jag vill dela med mig av hur man med enkla grepp och liten kassa kan åstadkomma stordåd i köket...

Läs mer

Följ mig på Instagram

Kategorier / Taggar

dessert (1)
Enkelt (13)
Lätt (1)

Arkiv

2016
   januari 2016 (2)
2015
   november 2015 (1)
   maj 2015 (3)
   april 2015 (3)
   mars 2015 (5)
   februari 2015 (2)